PROIECTARE PEISAGISTICA


I. AMENAJARI URBANE

ANALIZA SISTEMELOE VERZI DIN ORASUL MANGALIA, JUD. CONSTANTA.
PROIECT PREDIPLOMA, SESIUNEA IUNIE 2010.

Societatea româenască actuală se găseşte intr-un conflict intre nevoile economice imediate si necesitatea combaterii degradării continue a condiţiilor de mediu. Din păcate, în general, datorită abordarii greşite a problemelor economice, nu s-au inregistrat progresele dorite in acest domeniu, iar problemele de mediu au fost adesea ignorate.
La nivel global problemele de mediu au un impact economic negativ, în principal datorita schimbărilor climatice, iar la scara mai mica prin modificarea microclimatului local şi prin distrugerea unor habitate, cu consecinţe necuantificabile.
In cazul litoralului românesc, acesta a suferit modificări fundamentale in anii `60-`70, ai secolului trecut, când s-au făcut mari investiţii in turismul românesc. În acei ani, locul unor habitate naturale a fost ocupat de noile staţiuni turistice, iar ecosistemele locale au fost in mare parte înlocuite de invazia de turişti in sezonul cald. 
In cadrul proiectului de diploma s-a studiat situatia sistemelor verzi, la nivelul orasului Mangalia si a statiunii Saturn, si in urma analizelor s-a propus o schita de solutie pentru protejarea ecosistemelor locale si pentru crearea unui microclomat urban cat mai placut, atat pentru localnici cat si pentru turisti.





II. ARII NATURALE PROTEJATE

ZONĂ EXPERIMENTALĂ PENTRU IMPLEMENTAREA TURISMULUI ECOLOGIC: 
MLAŞTINA HERGHELIEI ŞI PLAJA SATURN - VENUS.
PROIECT DIPLOMA, SESIUNEA IUNIE 2010


Concept: “Vacanţa verde - albastra”.

Situl aleas este alcătuit dintr-o Arie Protejata Natura 2000, Mlaştina Hergheliei  şi o suprafaţa mare de plajă putin amenajată,  situată intre staţiunile Saturn si Venus.
Habitatul adăpostit de mlaştina are o mare valoare avifaunistică, deoarece acesta este situat pe direcţia unui important traseu de migraţie, care leagă nordul continentului de zonele sudice, iar mlaştina este un pasaj de tranzit pentru pasările migratoare, dar şi loc de cuibărit, pentru numeroase specii de pasări.
Plaja din vecinătatea mlaştinii este insoţita de o faşie intermediara de dune, care adapostesc flora specifică de nisipuri şi de saratura, iar in prezent, in România, astfel de habitate sunt din ce în ce mai restrânse. În momentul de faţă acestă zonă nu face obiectul unui program de protecţie şi este expusă unui turism intensiv, care ameninţă acest habitat.
Prin proiectul de faţă se doreşte diminuarea impactului antropic negativ asupra Ariei Naturale Protejate Natura 2000, a Mlaştinii Hergheliei prin extinderea protecţiei şi la nivelul plajei din vecinătate. Măsurile de combatere a poluării mediului vor fi susţinute şi de măsuri de regenerare a vegetaţie locale, in vederea refacerii biodiversitătii.
Se urmareşte şi dezvoltarea unor reţele verzi urbane aflate in legatura cu ariile naturale invecinate, pentru asigurarea unor condiţii mai bune de viata la nivel urban, dar şi pentru protejarea biodiversitaţii.
Prin conceptul “Vacanţa verde - albastră” se doreşte promovarea unei noi atitudini in petrecerea vacanţelor, intr-o atmosferă simplă, relaxantă, intr-un contact direct cu natura, prin practicarea turismului ecologic. Pentru turismul litoral românesc, aceasta noua abordare este o invitaţie la petrecerea unei altfel de vacanţe, cu posibilitaţi multiple de petrecere a timpului liber în toate anotimpurile şi prin atragerea atenţiei şi asupra altor obiective naturale, altele decât zona de litoral.  
   Protejarea ariilor naturale este necesar sa devina o atitudine firească si permanentă, care nu trebuie sa afecteze turismul estival, dar poate să regândească felul în care îl practicăm.







III. PARCURI URBANE

III.1 Proiect amenajare peisagistica Parcul Venus, Bucuresti.
Proiect studentesc - 2009.


       S-a propus reamenajarea Parcului Venus, parc situat in zona centarala a orasului Bucuresti, in vecinatarea Operei Romane.
    Prin aceasta propunere s-a urmarit asigurarea conditiilor necesare pentru odihna, relaxare si  agrement, pentru toate categoriile de vizitatori din vecinatate, dar si pentru cei care tranziteaza zona.




III.2 Concurs de solutii: Reamenajarea parcului din Livada Poştei, Braşov”  
Martie 2011
Co-autori: arh. Ariadna Datcu, peisagist Mihai-Calin Raitaru.

Concept: MIŞCARE – VITALITATE / REPAUS – DECONECTARE
Conceptul proiectului face referire atât la activitatea promotorului, Schaeffler România, cât și la intenţia ca noua amenajare, să ofere posibilitaţi variate de petrecere a timpului liber.
Vegetaţia propusă va relua o parte dintre speciile actuale, existente in parc: Quercus rubra (Stejar), Tilia cordata (Tei pucios), Betula pendula (Mesteacan), Acer platanoides (Paltin de munte).
            Speciile nou propuse au fost alese pe criterii ecologice si ornamentale: Fagus sylvatica (Fag), Fagus sylvatica Atropunicea (Fag rosu), Malus floribunda (Măr decorativ), Cornus sanguinea (Corn), Crataegus monogyna (Paducel), Forsythia x intermediaPhiladelphus coronalis (Lamanita), la care se ma adaugă si mai multe specii de flori.  Acestea sunt specii intâlnite în flora spontana a zonei, sau sunt specii cu capacitate de adaptare in zona pedo-climatică a orașului Brașov.  
Vegetaţia va ocupa un procent important in cadrul amenajării si se doreste ca, odată cu trecerea timpului, această vegetaţie să reprezinte un ecosistem stabil, cu o influenţă pozitivă asupra zonelor învecinate, să favorizeze legatura între habitatele naturale din vecinatate, la care se adaugă, în plus,  creșterea calitaţii factorilor de mediu zonali, dublată de atractivitatea socială a amenajării.
Speciile de plante au fost  alese si pentru decorul cromatic pe care-l asigură, in funcţie de sezon: flori, frunziș, fructe și/sau coloritul frunzișului toamna, în acord cu zona în care vor fi amplasate (zona galbenă, zona roșie și zona verde).
Aleile nou creeate urmează un traseu mai sinuos, care urmărește, atât liniile abrupte ale taluzului din partea de sud-est, cât și creearea unui traseu plăcut, care uneste toate zonele funcţionale, nou propuse.
Legătura cu vecinătăţile este  asigurată de aleea care traversează parcul pe direcţia sud est – nord vest și de legătura cu traseele care duc spre Turnul Alb, Turnul Negru, Bastionul Graft, printr-o alee de promenadă care amintește de  vechea Promenadă Regală.
Pentru realizarea acestora, interventia asupra terenului actual este de mică amploare.
Funcţiunile propuse asigură o varietate de posibilitaţi pentru petrecerea activă a timpului liber și pentru odihnă și relaxare.
Pentru susţinerea conceptului s-au amenajat trei zone distincte, din punct de vedere cromatic si funcţional: zona galbenă, zona roșie și zona verde.
Culoarea galbenă a fost aleasă pentru că predispune la bucurie, stimulează concentrarea atenţiei și comunicativitatea. În această zonă s-au amenajat locuri de joacă pentru copii de 6-10 ani, cât  și pentru adolescenţi (skateri, roleri, bicicliști).
Culoarea roșie este o culoare caldă care captează atenţia, stimulează pofta de viată, dorinaţa de aventură. Această culoare a fost aleasă pentru zona centrală care, prin modul de amenajare, asigură cea mai mare atractivitate socială. Spaţiul este traversat de o alee supralărgita, în dreptul gradenelor în trepte și a fântânii decorative. În vecinătatea aleii se va amenaja “Poiana cu șezlonguri”, un spaţiu în care se va permite accesul liber, pentru a se sta direct pe iarbă și/ sau pe șezlongurile așezate din loc-în-loc.
Culoarea verde predispune la relaxare, meditaţie, echilibru și facilitează deconectarea nervoasă. În această zonă s-au propus locuri de liniște și de belvedere, întrun cadru mai retras și un “Popas la umbră” și ne referim aici la umbra unui paltin spectaculos, identificat în zonă, în urma vizitei în parc și care va fi pus în valoare în mod deosebit, în acest fel. Tot în această zonă se plasează și un al doilea loc de joacă pentru copiii de vârste mici.

  

IV. AMENAJARI RURALE

Concurs de solutii: Sibiel – cultura construita.
Amenajarea spatiului public din centrul localitatii Sibiel, orasul Salistea, judetul Sibiu.
Martie 2013
Co-autori: arh. Angela Stamateu, peisagist Mihai-Calin Raitaru.

       Aflata in Marginimea Sibiului, localitate Sibiel primeste anual un numar tot mai mare de vizitatori, atrasi de ospitalitatea locuitorilor si de frumusetea autentica a zonei.
       Strada Bisericii reprezinta principalul drum de tranzit prin localitate si prin intermediul acestuia se face legatura spre principalele obiective ale zonei: Biserica Sfanta Treime si Muzeul de Icoane pe Sticla, marja satului, Pavilionul (Caminul Cultural), scoala din localitate, un magazin local si Parcul Central.
       In zona parcului este amplasat Monumentul Eroilor din Primul Razboi Mondial, constructia din lemn a magazinului local si un leagan solitar, aflat intr-o vesnica asteptare.
       Vegetatia este putina, iar in zona monumentului este degradata si obtureaza vizual.
       Parcul se invecineaza la nord cu raul Sibiel si Pavilionul, iar la sud cu strada Bisericii si cu scoala.
       Propunerea de amenajare a spatiului public central are ca scop repunerea in valoare a Monumentului Eroilor, amenajarea unor spatii de joaca pentru copii si amenajarea unei piete publice.
       Pentru a oferi un fundal potrivit pentru evidentierea monumentului se propune defrisarea vegetatiei existente in apropierea acestuia si replantarea unor exemplare noi de salcie, intr-un plan mai indepartat, iar in jur se vor planta flori si se vor amplasa noi banci de lemn.
       Pentru ca spatiul parcului este de mici dimensiuni se propune o amenajare simpla si functionala.
       De-a lungul unei alei dublu curbate se vor amenaja doua spatii de joaca, separate pe grupe de varsta si un spatiu public circular. Aleea face legatura intre strada Bisericii si puntea metalica care traverseaza Sibielul si ajunge in vecinatatea Pavilionului, parcul putand fi tranzitat de localnici si de turisti.
       Pe partea stanga a drumului intre  Biserica Sfanta Treime si Pavilion se va amenaja un trotuar pietonal sigur, iar pe partea dreapta o pista de bicicleta, marcata la nivelul carosabilului.
       In vecinatatea parcului se vor amenaja spatii de parcare.
       Pentru asigurarea sigurantei locuitorilor si a turistilor se propune ca viteza de deplasare la nivelul localitatii sa se limiteze la 30 km/ora, iar in zilele de sambata si duminica si in zilele in care au loc serbari locale sa se interzica tranzitul prin localitate a camioanelor de mare tonaj.
       Pentru amenajarea parcului se vor utiliza materiale locale si pentru punerea acestora in opera se va apela la mesteri din zona si la priceperea localnicilor.
       Mobilierul stradal si instalatiile de joaca se vor realiza din lemn si se vor executa in localitate.
       Turistii vor fi orientati mai usor datorita noilor amenajari si a panourilor special amplasate.
       Vegetatia propusa a fost aleasa in functie de dimensiunile si functiunile spatiului si de caracteristicile pedo-climatice ale zonei.
       Arborii alesi sunt pozitionati pentru a produce umbra si a mai atenua vizual efactul dominant produs de constructia magazinului local.
       Arbustii sunt grupati spre marginea spatiului verde si vor constitui un fundal decorativ placut in toate  momentele anului.
       Pentru zonele din vecinatatea aleilor si a locurilor de odihna se propune un decor format din flori rustice si graminee din flora locala.
       Suprafata mica a parcului nu pune probleme legate de acumularile apelor din precipitatii, iar materialele si tehnicile de constructie propuse pentru realizarea aleilor permit scurgerea si evacuarea rapida a apelor.
       Sustenabilitatea amenajarii va fi asigurata de utilizarea materialelor naturale, usor de procurat in zona si de utilizarea tehnicilor de constructie traditionale, care pot fi realizate de mesterii locali si in viitor.
       Speciile de plante utilizate sunt adaptate la conditiile de mediu din zona, iar dezvoltarea ulterioara a acestora nu presupune o gestionare costisitoare.
       Bugetul estimat pentru amenajare se incadreaza in suma preconizata.
     Proiectul pentru amenajarea spatiului public din centrul localitatii Sibiel raspunde conceptului “culturii construite” si propune o interventie armonioasa la nivelul localitatii Sibiel, zona ce trebuie protejata la nivel de ansamblul pentru valoarea sa arhitecturala.
       Designul specific al portilor din Sibiel este cel care a inspirat realizarea unui portic din lemn, care marcheaza intrarea principala in parcul central.
       Acest demers doreste incurajarea perpetuarii arhitecturii autentic traditionale si in viitor.
       Pentru autenticitatea obiectelor inspirate de arhitectura locala la proiectul de detaliu se va tine cont de indrumarile mesterilor locali. 

Poarta traditionala din Sibiel






V. PROIECTE REZIDENTIALE

AMENAJARE SPATII VERZI, ANSAMBLU REZIDENTIAL, COM. BLEJOI, JUD. PRAHOVA.
PROIECT FAZA PT-DE, 2007.


       Proiectrul pentru amenajarea peisagistica a fost solicitat de catre dezvoltatorul ansamblului rezidential.
   Acesta a inteles importanta amenajarii spatiilor verzi, amenajari care pot contribui major la cresterea calitatii arhitecturale si ambientale la nivelul intregului ansamblu. 



AMENAJARE GRADINA PARTICULARA, SATUL FRANCEZ, BUCURESTI
PROPUNERE, DECECEMBRIE 2013.






PROIECT EXECUTIE, IANUARIE 2014.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu